Repair Café

Zo dat is lang geleden dat ik een blog geschreven heb.. Gewoon meer dan een jaar geleden!! Ik was even totaal mijn motivatie en inspiratie kwijt. Op Instagram was ik ook minder actief maar daar ben ik wel altijd blijven posten.
Instagram vind ik toch wat laagdrempeliger. Een post over op de fiets ergens naar toe gaan ipv met de auto is zo gemaakt, maar om daar nou een hele blog aan te wijden..

Maar goed, ik heb weer de nodige motivatie en inspiratie opgedaan en vandaag ga ik dan eindelijk weer een blog posten! En wel over het Repair Café. Al ruim een jaar ben ik betrokken bij Repair Café Den Hoorn. Eerst alleen als gastvrouw en sinds begin dit jaar heb ik een groot deel van de organisatie op mij genomen. Dit vind ik heel erg leuk en het geeft me ook echt energie.

Voor de mensen die niet weten wat een Repair Café is.. Een Repair Café is een bijeenkomst waar mensen naartoe kunnen gaan om samen met de vrijwilligers dingen te repareren. Heb je bijvoorbeeld een kapot koffiezetapparaat dan kan je daarmee naar een Repair Café en ga je het daar met de vrijwilligers repareren.

Mijn man heeft zijn eigen werkplaats en eind 2021 zijn we daar een Repair Café gestart. Het was even zoeken naar wat voor ons wel en niet werkte maar inmiddels draait het lekker. We hebben een ontzettend leuke en enthousiaste groep vrijwilligers. Vaak bijten ze zich echt vast in een probleem en vaak weten ze het ook samen op te lossen. Inmiddels weet ook iedereen wat ze aan elkaar hebben. Wil je iets gesoldeerd hebben dan moet je bij die zijn, krijg je een apparaat niet goed open dan weet die ander altijd nog wel een trucje en voor dingen lijmen moet je weer bij die zijn. Zo weten ze elkaar altijd te wel vinden.

Ook de mensen die met kapotte spullen komen zijn vaak enthousiast. Soms zijn ze echt zo blij als een reparatie is gelukt! Dat is echt geweldig.
Maar ook als men te horen krijgt dat hetgeen waarmee ze kwamen helaas echt niet meer te maken valt zijn ze blij, dan kunnen ze het in ieder geval echt met een gerust hart weg doen. Natuurlijk is het wel leuker al het wel gerepareerd wordt maar helaas lukt niet alles.
De meeste reparaties zijn elektrische huishoudelijke apparaten, geluidsapparatuur, en lampen, maar ook met textiel, speelgoed, fietsen en klokken kun je bij ons terecht.

Inprincipe is iets laten repareren gratis alleen als er voor een reparatie echt iets aangeschaft moet worden betaalt de klant dit zelf. Maar een donatie wordt wel op prijs gesteld. Van de donaties kopen wij materialen zoals, lijm, gereedschap dat nodig is, maar ook de koffie en de thee. En omdat de vrijwilligers alles dus vrijwillig doen willen we ze daar af en toe ook voor bedanken met bijvoorbeeld een gezellig borrel of een kleinigheidje.

Het Repair Café is bij ons 1 keer in de maand en iedere keer ga ik er met veel plezier naartoe en kom ik er moe maar voldaan van thuis. Tijdens een bijeenkomst ben ik dus gastvrouw want echt handig met repareren ben ik niet… Ik zorg dus voor de koffie en de thee voor zowel de vrijwilligers als de klanten. Ik ontvang de klanten en wijs ze een vrijwilliger toe die met ze aan de slag gaat.
Voor een bijeenkomst vraag ik welke vrijwilligers aanwezig zijn en deel ik de vooraf aangemelde reparaties in in tijdsloten. Wij vragen of mensen hun reparatie vooraf aan willen melden via onze site (repaircafedenhoorn.nl) zodat we weten waar we aan toe zijn. Maar je mag ook spontaan binnenkomen alleen ben je dan niet verzekerd van een plek. Zo was het gisteren echt heel druk en hebben we mensen moeten teleurstellen, maar gelukkig vinden ze dat vaak niet erg en hebben ze daar alle begrip voor. De meesten hebben zich ter plekke aangemeld voor de volgende bijeenkomst.

Helaas weten we niet hoelang we gebruik kunnen maken van het pand waar we nu inzitten dus dat maakt het lastig om met de toekomst van ons Repair Café bezig te zijn. Maar zolang we hier zitten gaan we er zeker mee door!

Een gedachte over “Repair Café”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s