Ons wormenhotel 2.0

Al ruim een jaar hebben wij een wormenhotel. Eerst een zelfgemaakte (hoe we die maakten lees je hier) en daarna een ‘echte’! Regelmatig vragen mensen mij hoe het nou gaat met ons wormenhotel. Nou het gaat goed! Het hebben van een wormenhotel bevalt ons prima.
Voor de mensen die niet weten wat een wormenhotel is, het is een bak waar je oa je groente en fruitafval dmv wormen kan laten composteren. Hoe dat dan ongeveer gaat leg ik verderop uit.

Ons wormenhotel van balkonton.nl

We hebben we dus ons zelfgemaakte hotel inmiddels ingeruild voor een echte want ons zelfgemaakte was toch een beetje klein en omdat de emmers niet helemaal lekker op elkaar aansloten kwam er heel veel regenwater in. Via balkonton.nl hebben we afgelopen februari dus een echte gekocht. Ze hebben daar verschillende soorten, mooie houten, op pootjes, op wieltjes, voor binnen of buiten, met of zonder plantenbak. Wij hebben gekozen voor een ronde met 4 ringen zonder plantenbak.

Inmiddels zijn 3 van de vier ringen vol en gaan we aan de vierde beginnen. De vierde ring is nu dus nog leeg op wat karton na (op de afbeelding hieronder linksboven). De laag eronder zit vol met koffie, thee, karton, en snijafval van groente en fruit (rechtsboven). In de ring daaronder is het al niet meer herkenbaar (rechtsonder) en in de ring daar weer onder is het al echt compost aan het worden (linksonder). Als de bovenste ring vol is met groente/ fruit ed dan leeg je de onderste (dat is dan dus compost en kan in de tuin) en de lege ring zet je vervolgens op de bovenste en daar ga je dan weer van alles in doen. De wormen kunnen via gaatjes van de ene naar de andere ring.

Daarnaast kan je regelmatig percolaat (of wormenthee) aftappen via het kraantje helemaal onderaan. Dit is het vocht dat vrijkomt uit het wormenhotel en dit bevat heel veel voedingstoffen waar je plantjes erg blij van worden. Dit moet je wel verdunnen voor je het bij je plantjes giet anders is het te sterk en dan gaan de wortels van je plantjes kapot. Zelf doe ik af en toe een beetje in de gieter die ik dan verder vul met regenwater uit de regenton.

De wormen kunnen door de gaatjes van de ene naar de andere ring

Veel mensen vragen zich af of zo’n wormenhotel niet stinkt.. Het antwoord is nee! Echt totaal niet. Zelf was ik daar ook een beetje bang voor maar het stinkt echt niet.
Zoals ik al eerder schreef kun je er van alles ingooien, appel klokhuizen, aardappelschillen, snijafval van groente en fruit, koffie (dus geen pads), thee, karton (ik gooi bijv al onze wc en keukenrollen in, die scheur ik dan wel even in kleine stukjes). Vlees en brood wordt afgeraden omdat dat snel schimmelt en ongedierte aantrekt. Ook gekookt eten kun je er om deze rede beter niet ingooien.

Een lekker maaltje appel klokhuis, koffie en snijafval voor de wormen.

Het wormenhotel staat bij ons achter in de tuin uit de zon zodat het (zeker in de zomer) niet te warm word. We hebben ook deze toch maar onder een afdakje gezet omdat er zeker met de hoosbuien die we de afgelopen tijd weleens gehad hebben, er toch nog best wat regenwater in kwam. In de winter zetten we het wormenhotel in de schuur. Wormen kunnen best tegen de kou, ze produceren zelf ook de nodige warmte dus als het buiten heel koud is is het middenin het wormenhotel nog wel wat warmer. Onder de 5 graden gaan ze in een soort van winterslaap. Ze zullen dan ook niets meer eten. Als ze bevriezen gaan ze dood maar de zgn cocons zullen het wel overleven en die komen in het voorjaar weer uit. Maar wil je dus dat ze blijven eten (en dus composteren) zul je ervoor moeten zorgen dat ze het niet te koud krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s