Schoonmaken zonder plastic

Schoonmaakmiddelen zitten vaak in plastic flessen en bestaan voor het grootste deel uit water. Dat kan ook anders. Tegenwoordig zie je het steeds meer, je koopt 1x een spuitfles die je zelf met water vult en daar doe je dan een tabletje of zakje poeder bij. En als dat tabletje of poeder dan is opgelost, dan heb je een spuitfles schoonmaakmiddel!!

Hervulbare spuitfles

Dat moest ik natuurlijk ook proberen! Ik heb een tijdje terug een set bij Klaeny besteld. Ik kreeg 3 spuitflessen en een aantal tabletjes. Ik kreeg een fles en tabletje voor allesreiniger, glasreiniger en een setje voor de badkamer. Nou gebruik ik voor de badkamer eigenlijk ook gewoon allesreiniger maar ik vind het nu toch wel handig dat ik in de badkamer ook een fles voor het grijpen heb.

De flessen vulde ik met water, tabletjes erbij en wachten tot het opgelost is. Dat duurde toch wel even. Ze ruiken alle drie erg lekker, vooral de allesreiniger vind ik echt heel erg lekker ruiken. Het ruikt veel minder sterk dan de allesreiniger die ik hiervoor gebuikte en eigenlijk vind ik dat wel fijn.
Het voordeel van allesreiniger in een spuitfles is dat je het er veel sneller even bij pakt. Na het eten pak ik nu toch even snel de spuitfles allesreiniger om even de tafel snel mee af te nemen. Daarnaast heb ik heb niet altijd zin om een emmertje sop te maken, soms voldoet het ook gewoon om even met een spuitfles en een doekje ergens even snel de boel op te frissen. En met twee kinderen in huis blijf je poetsen… dan heb ik net alles schoongemaakt, draai ik me om en is de leuning van de trap alweer zwart. Of het gootsteentje in de wc, die is ook altijd zwart…hoe dan? Dan is zo’n spuitfles erg fijn. Volgens mij maakt het prima schoon. Ook de glasreiniger voldoet prima, ik maak er zo mijn spiegels en raampjes in de binnendeuren mee schoon.

Tabletje erin


En als de fles leeg is dan vul je hem weer met water, tabletje erbij en je kunt weer lekker poetsen! Je hoeft dus niet steeds een nieuwe fles te kopen alleen maar tabletjes of zakjes poeder! Dat scheelt een hoop verpakkingsmateriaal. Daarnaast bevatten deze tabletjes of poedertjes geen chemische zooi en zijn ze voor 99,9% biologisch afbreekbaar. Hoe dat precies zit weet ik niet want daar heb ik geen verstand van en bij ingrediënten staat alleen maar ….% anionogene oppervlakteactieve stoffen (ook bij m’n ‘oude’ allesreiniger) maar ze zouden dus ook minder belastend voor het milieu zijn dan de meeste schoonmaakmiddelen.

Maar als ik echt aan het schoonmaken ga heb ik toch liever een emmertje sop.. Nou had ik al een tijdje “sopje” van SophieGreen op het oog. Dat is een kartonnen kokertje met poeder waar je dus een emmertje sop mee kan maken. Maar ik kon het nergens vinden. Het zou bij de Jumbo en DA te koop zijn maar ik was 3 Jumbo’s en 3 DA’s afgefietst en helaas, ze hadden het niet.. Wel de SophieGreen refills, dat zijn ook flessen die je kan vullen met water en dan doe je er een zakje poeder bij. Maar het doosje met “sopje” dat kon ik echt niet vinden. Tot de Jumbo bij ons de buurt was verbouwd en het assortiment had uitgebreid, nu hebben ze wel “sopje” van SophieGreen!!

Kartonnen koker met poeder


Toen ik het kokertje open maakte was het eerste dat me opviel dat er helemaal niet zoveel poeder inzit als je denkt. Dat vind ik wel een beetje gek, maak dan het kokertje kleiner of doe er meer in, nu is de verpakking onnodig groot.
Maar goed, je vult een emmer met water (ong 7 liter) en daar doe je een theelepeltje van het poeder in en dan kan je gaan schoonmaken! Ook dit ruikt heerlijk maar niet zo sterk als de allesreiniger die ik voorheen gebruikte. En ook dit maakt prima schoon. Voor mij dus geen nieuwe plasticflessen met schoonmaakmiddel meer dat voor het grootste deel uit water bestaat.

1 theelepeltje voor een hele emmer

Oh en als je dan toch plasticvrij wilt schoonmaken, ik gebruik 100% katoenen doekjes. Microvezel doekjes en die gele wegwerpdoekjes bevatten plastic dat als microplastics in het milieu terecht komt. Dus die doekjes gebruik ik ook niet meer!

katoenen schoonmaakdoekje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s