Vleesvervangers

De week zonder vlees zit er alweer even op maar ik had helaas niet eerder de tijd om er een blog over te schrijven over hoe het ons is vergaan in die week.
We hebben het onszelf makkelijk gemaakt door voor vleesvervangers te gaan. Iets wat veel mensen vaak toch niet aandurven kwam ik achter toen ik het er met anderen over had.
Toen mensen hoorden dat we een week lang vleesvervangers gingen proberen zag ik toch vaak hun gezicht enigszins vertrekken. Vaak hoorde ik ook: “Een week zonder vlees? Dat zou ik echt niet kunnen.” Of: “Dat is echt niets voor ons.” En als ik dan enthousiast vertelde dat de meeste vleesvervangers tegenwoordig heel goed zijn waren de meesten toch nog niet overtuigd.
“Nou zo’n groenteburger heb ik weleens geprobeerd maar ik vond het echt helemaal niets.” en “Eet je dan de hele week van die soja en tofu dingen? Dat vind ik dus echt niet lekker.”
En de allerleukste vond ik nog wel de opmerking: “Je hebt toch nog niet zolang geleden Corona gehad? Weet je zeker dat je smaak weer terug is?”
Best jammer dat vleesvervangers dus toch nog steeds niet echt een goed imago hebben want ze zijn tegenwoordig echt vaak heel goed!

Sommige vleesvervangers kenden we al, zo eten we als we iets met gehakt eten altijd vega gehakt. Vooral de vegan rulstukjes van de Albert Heijn vinden we erg lekker. Het was wel even een zoektocht naar welk vegetarische gehakt we wel en welke we niet zo lekker vonden want er zit behoorlijk verschil in vinden wij, maar inmiddels weten we wel welke we wel en welke we niet graag eten. M’n jongste vind vega gehakt zelfs lekkerder dan gehakt van vlees. Dus dan is de keuze helemaal makkelijk!

Vega shoarma (en dan met name die van de Lidl) vinden we thuis allemaal lekkerder dan shoarma van vlees. In shoarma van vlees zitten vaak nog zeentjes en vetjes oid, dat heb je met vega shoarma niet. Daarnaast vind ik het minder zwaar vallen. Dus ook shoarma eten we alleen nog vega.

De vega kroketten van Mora zijn hier ook favoriet, dus geen vleeskroketten meer voor ons.

Maar goed, wat hebben wij in de week zonder vlees ontdekt aan vleesvervangers.
De vegetarische kipstukjes van de Albert Heijn! Daar was ik toen de week begon al erg benieuwd naar aangezien we vaak kip eten. En ze vielen bij ons alle vier zeer in de smaak! Zowel betreft smaak als structuur leek het echt op kip. Inmiddels hebben we ze met rijst en satésaus gegeten en door de roti.
De plantaardige kipstukjes van Vivera vonden we helaas niet zo lekker. Veel te zout en ook de structuur vonden we niet fijn. Dus we houden het bij die van de Albert Heijn.

De plantaardige balletjes en plantaardige Nuggets van Vivera vonden we dan wel weer erg lekker! De nuggets lijken zowel betreft smaak als structuur op kipnuggets. Als we patat eten doen we dat tegenwoordig dus met vegetarische kroketten en plantaardige nuggets. En de vegan mayonaise van Remia, die is ook heeeel erg lekker!
Ook de vegetarische braadworst van Vivera vonden we echt prima te eten. Iets compacter van structuur en ik vond ‘m een beetjes flauw qua smaak maar toch zeker voor herhaling vatbaar.

Voor bij de patat!

Verder hebben we nog wat vegan broodbeleg geprobeerd. Zelf eet ik eigenlijk nooit meer vleeswaren op brood maar de anderen thuis wel. De kipfilet was echt totaal geen succes, we vonden het alle vier echt niet lekker. Het zag er ook eigenlijk al niet echt smakelijk uit, het had een beetje een grauwe kleur.. ook de salami viel hier niet echt in de smaak. Nou ben ik sowieso al geen fan van salami… maar m’n jongste die wel van salami houdt vond de vegan variant niet voor herhaling vatbaar.


De vegan grillworst viel juist weer wel in de smaak! Die kopen we vaker.
De ham vonden we wel ok, al waren we niet heel enthousiast. Ikzelf heb de ham gegeten door m’n omelet en dan is ie prima en voor op een tosti vond de rest hem ook ok.

Maar onze favoriete voor ons nieuwe vleesvervangers waren dus de vegatarische kipstukjes van de Albert Heijn, de plantaardige nuggets van Vivera. En de vegetarische gehakt, kroketten en shoarma die we dus al kenden houden we er natuurlijk ook in!

Al met al vallen vleesvervangers ons dus zeker niet tegen! We hebben toch weer wat lekkere ontdekt die we zeker vaker gaan eten. En ik hoop dat mensen die dit lezen en zelf nog geen vleesvervangers hebben geprobeerd dit nu misschien ook eens gaan doen… Want het is een heel makkelijke manier om wat vaker vegetarisch te eten! En als iedereen wat vaker vegetarisch zou eten zou dat echt impact hebben. Wat denk je, durf je het aan? Laat het me weten, dat zou ik leuk vinden!

Een gedachte over “Vleesvervangers”

  1. Wat super leuk dat je zoveel verschillende producten hebt geprobeerd! Smaken verschillen blijkt maar weer. Ik eet zelf nooit vegan vleeswaren op brood, maar had ze gekocht omdat we eters kregen. Bij ons beviel de gebraden gehakt van de ah heel goed, de kip vonden we dan weer niet zo lekker. Ik hoop dat je met deze blog mensen inspireert om eens een vega(n) burger te proberen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s