De Nationale Week Zonder Vlees.

Morgen begint de Nationale Week Zonder Vlees. En dit jaar doen wij voor het eerst mee! We proberen al een tijdje minder vlees te eten en dat vinden we echt niet altijd even makkelijk. Ik vind het dan ook best wel een ding om een hele week helemaal geen vlees te eten..

Eten is bij ons thuis sowieso wel een ding. Zelf ben ik al nooit een groot fan van eten geweest, ik vind het vaak zelfs een noodzakelijk kwaad. Ik zeg ook altijd, als er een pil zou bestaan die gelijk staat aan een maaltijd (dus alle benodigde voedingsstoffen en je hebt voorlopig even geen trek meer), dan zou ik hem met enige regelmaat gebruiken.
Ik heb ook echt een bloedhekel aan koken, vind het echt zonde van mijn tijd. Ik vind het ook eigenlijk helemaal niet leuk om me in eten te verdiepen.

Mijn oudste dochter is wat eten betreft dus erfelijk belast en haar extreem vroeggeboorte heeft wat dat betreft ook niet geholpen. Haar hele leven heeft ze nog nooit normaal gegeten. Ze is lange tijd volledig sondevoeding afhankelijk geweest en nu is ze dat nog steeds deels. Ze eet inmiddels wel maar het kost haar echt moeite. De dingen die ze voor haar doen wel goed eet zullen we dan ook niet snel uit ons menu schrappen.

Een groot vleeseter ben ik nooit geweest, mij doe je echt geen plezier met een groot stuk vlees op m’n bord. We eten thuis vooral veel kip. Dat is ook een van de dingen die m’n oudste wel goed eet en kip schrappen we dus ook echt niet uit ons menu.. Maar deze week dus wel..

Waarom doe ik dan mee als ik het allemaal zo lastig vind? Omdat ik het wel belangrijk vind! En daarom wil ik er ook m’n best voor doen. Door te gaan voor een week zonder vlees dwing ik mezelf harder opzoek te gaan naar alternatieven.
Vlees heeft namelijk een enorme impact op het milieu. Zo heeft de productie van 1 kg vlees gemiddeld 5 kg plantaardig voer nodig. Men zegt dat slechts 25% van alle geteelde soja wordt gebruikt als voedsel voor mensen, de rest wordt gebruikt voor veevoer! En vlees is verantwoordelijk voor 40% van de broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. (bron: milieucentraal).

We eten thuis dus al een tijdje minder vlees. Zo eten we tegenwoordig plantaardig gehakt ipv “gewoon” gehakt. M’n jongste vind de vegetarische gehakt zelfs lekkerder dan gehakt van vlees. Gehakt van vlees at ie zelfs liever helemaal niet. Dat was dus een makkelijke overstap voor ons!

vegan gehakt is hier een succes!


En zo zijn er wel meer dingen die we tegenwoordig vervangen hebben. (zie mijn insta account)
Ook eet ik minder zuivel en als ik bij de AH ben let ik op de bordjes ‘vegan’ want als ik ergens een vegan variant van kan kiezen dan kies ik die!
Toch vind ik dat het nog veel beter kan en daarom ga ik deze uitdaging aan. Ik ben erg benieuwd wat we ervan gaan vinden en of we meer alternatieven voor vlees gaan vinden deze week. Om het onszelf makkelijk te maken heb ik gisteren alvast de nodige vleesvervangers gehaald.. de meeste hiervan kennen we nog niet dus ik ben benieuwd wat we ervan gaan vinden.
Komende week zijn bij veel supermarkten de vleesvervangers in de aanbieding! DE gelegenheid om eens iets te proberen zou ik zeggen!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s