Mijn zoektocht naar duurzaamheid…wat werkt voor mij wel en wat niet?

Ruim een jaar geleden begon ik met mijn zoektocht naar duurzaamheid. In deze blog kijk ik terug op hoe mijn zoektocht tot nu toe is verlopen. En dan met name naar wat er wel en niet werkte voor mij en de tweestrijd die ik continue heb sinds ik met mijn zoektocht begonnen ben.

Toen ik me begon te verdiepen in een duurzamer leven werd ik heel enthousiast lid van allerlei groepen op FB. Ik hoopte daar inspiratie en motivatie op te doen en er dingen te leren. Maar al gauw kwam ik erachter dat deze groepen voor mij totaal niet werkten. De sfeer in veel van de zgn. zero-waste groepen vond ik helemaal niet leuk. Mensen werden er vaak aangevallen op hun posts. Als iemand iets postte over kaas halen in een eigen bakje werd diegene aangevallen op het feit dat ze kaas at…want als je niet vegan eet ben je zoooo slecht bezig. Postte iemand daarentegen iets over allerlei vegan producten die ze in de supermarkt had gehaald dan viel men weer over het feit dat dat allemaal verpakt was in plastic. Oftewel je doet het nooit goed in die groepen. En in plaats van dat het me motiveerde raakte ik daar juist gedemotiveerd van. Ik ben dan ook gauw weer uit de meeste groepen gestapt.


Niet dat ik niet tegen feedback kan, integendeel! Op Instagram krijg ik ook met enige regelmaat feedback op posts maar de toon is dan vaak veel positiever. Daar word men veel minder aangevallen maar krijg je opbouwende kritiek (dat is tenminste mijn ervaring). Daar word ook vaak gezegd dat vegan eten veel beter is voor het milieu en dat vegan eten een grotere impact heeft dan bijvoorbeeld het verpakkingsmateriaal. Maar je wordt daar niet aangevallen op het feit dat je iets post over iets dat niet vegan is. Dat vind ik een groot verschil.

In mijn zoektocht naar duurzaamheid ben ik dus vooral actief op Instagram. Ik volg daar de mensen waar ik wel inspiratie van opdoe en die me wel motiveren tot het maken van stappen naar een duurzamer leven. Ik leer veel van de mensen die ik volg.

Ik ben vooral actief op Instagram.

Daarnaast raadpleeg ik met enige regelmaat de site van milieucentraal. Daar staat echt heel veel informatie op over verschillende onderwerpen. Welk verpakkingsmateriaal is nou het minst slecht voor het milieu en waarom? Wat is nou precies de milieu impact van kaas? Hoe zit dat nou met soja, is dat nou idd beter voor het milieu? Hoe zit het dan met de ontbossing en de genetische manipulatie? Je vind er echt heel veel informatie.

Sinds mijn zoektocht eten we thuis ook veel bewuster, we eten minder vlees en ik eet en drink minder zuivel. Ook probeer ik er steeds meer op te letten wat er nou in allerlei producten zit. Ik ga daarom dan ook met enige regelmaat naar de Albert Heijn want daar hebben ze bordjes bij alle vegan producten! Dat scheelt een hoop uitzoek werk. Want als het even kan kies ik tegenwoordig toch voor de vegan of op zijn minst vega variant van een bepaald product. (voor mensen die het verschil nog niet precies weten: vegan bevat niets van dieren, vega (vegetarisch) bevat alleen geen vlees maar dan kan er bijvoorbeeld nog wel gelatine of bijenwas oid inzitten).

Bordjes bij de vegan producten.

En ik “zondig” ook nog steeds. Zo ben ik dol op Rituals. Ik douche tegenwoordig met een shampoo bar en een body bar en dat voldoet prima. Maar soms kan ik Rituals echt niet weerstaan! Dat vind ik zooooo lekker.. Daar kies ik dan ook heel bewust voor, dat is dan echt mijn geniet momentje zo’n “Rituals” douche. En ja dan sta ik soms ook “te lang” onder de douche. Daar ben ik me volkomen van bewust en ik voel me er zelfs schuldig over. Wat het geniet momentje dan soms ook weer kan verpesten. Dat blijf ik lastig vinden, de tweestrijd die ik sinds mijn zoektocht heel vaak voel.
Net als de auto pakken voor een klein stukje, ik doe dat echt bijna nooit. Vroeger hadden we thuis geen auto dus ik ben niet anders gewend dan alles op de fiets te moeten doen, weer of geen weer. En de kinderen voed ik nu ook zo op, naar voetbal, dansles of ballet? We pakken altijd de fiets. Ook als het regent! Zelf ga ik ook altijd op de fiets naar sport, weer of geen weer ik ga NIET met de auto. Maar heel soms als we met z’n vieren bijvoorbeeld de stad in willen zwicht ik toch voor de auto. En zodra we dan wegrijden voel ik me al schuldig.
Nu zijn natuurlijk al maanden niet meer met de auto de stad in geweest, Corona he… Maakt het ook een stuk makkelijker om minder spullen te kopen. Al vind ik dat eigenlijk niet eens zo heel erg moeilijk. Ik denk echt veel bewuster na over wat ik koop. Spullen hebben namelijk de grootste negatieve impact op het milieu. Maar ook dan, dan heb ik iets gekocht wat ik eigenlijk niet ECHT nodig heb en hoppa daar komt dat schuldgevoel weer. Dat vind ik misschien nog wel het moeilijkste aan mijn hele zoektocht. Naarmate ik me er meer in verdiep en meer leer zie ik ook steeds meer dingen die ik ‘verkeerd’ doe.
Dan probeer ik me ook maar weer te focussen op wat wel goed gaat.

Zo ben ik ook verder gegaan dan ik van tevoren ooit had gedacht. Als iemand mij vorig jaar had gezegd dat ik mijn eigen vloeibare handzeep zou gaan maken (zie deze blog) en een wormenhotel (zie deze blog) in de tuin zou hebben zou ik gezegd hebben dat diegene gek was. Maar we gebruiken nu ruim een half jaar zelf gemaakte vloeibare handzeep en ik heb ook al zo’n half jaar een een zelfgemaakt wormen hotel in de tuin staan…

Zelf handzeep maken

En ik deel dus mijn zoektocht! Daarmee hoop ik mensen te inspireren ook stapjes te maken naar een duurzamer leven. Ik ga niet zeggen wat je moet doen, ik deel gewoon wat IK doe. En als mensen daar dan iets van opdoen dan is dat mooi meegenomen.

Een gedachte over “Mijn zoektocht naar duurzaamheid…wat werkt voor mij wel en wat niet?”

 1. Hello Sanne,
  Doe zo verder! Het is al heel wat dat je zovele goede inspanningen doet!
  En ik begrijp de tweestrijd helemaal al hoef je je niet schuldig te voelen.
  Ook tof dat je eens terugkijkt. Heb ik ook gedaan na 1 jaar en is verrassend en tegelijk motiverend om nog meer te doen! Binnenkort blaas ik 2 kaarsjes uit.
  Grtn, Sara

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s