Wormenhotel

Op tv zagen wij een item over een wormenhotel en hoe je zelf zo’n wormenhotel kunt maken. Dat leek ons ook wel wat. En zo gezegd zo gedaan.
Maar wat is een wormenhotel nou eigenlijk? Eigenlijk is het een compostbak waar je je groente en fruitafval, koffiedik, karton ed in kunt doen en dat word dan door de wormen gecomposteerd. Na een paar maanden ‘oogst’ je dus compost voor in je tuin of voor in je bloembakken. Dat leek ons een leuk idee dus we gingen aan de slag…

Gaatjes boren in een van de emmers.

M’n man had nog 3 grote emmers die we konden gebruiken. Alleen de deksels ontbraken, dus we zijn nog opzoek naar een goede deksel.. In 2 van de 3 emmers boorden we gaten in de bodem. In de onderste emmer zetten we een klein bloempotje om ervoor te zorgen dat er ruimte zit tussen de bodems van de onderste en de middelste emmer. Op dit potje zetten we een emmer met gaten in de bodem. In deze emmer moesten we al wat compost met compostwormen en wat dode bladeren doen. Maar hoe kom je daar aan?
Je hebt nl wel de goede wormen nodig, zo zijn regenwormen bijvoorbeeld niet geschikt.
Onze kinderen gaan met de NSO met enige regelmaat naar de ‘schooltuintjes’ hier in het dorp en daar zouden ze vast wel een compost hoop hebben. Dus met een emmer (zonder gaatjes 🙂 ) gingen we naar de schooltuintjes. We werden enthousiast ontvangen door een van de vrijwilligers die er aan het werk was. We vertelden dat we een wormenhotel aan het maken waren en of we misschien wat compost met wormen konden krijgen. Dat was geen probleem. Ze bracht ons naar de composthoop en we kregen een emmertje compost mee.
Thuis mengden we deze compost met dode bladeren die nog bij ons in de voortuin lagen. Maar veel wormen zagen we helaas niet.

Al het afval van het boren zuigen we meteen op!!

Hoe komen we dan aan wormen? Ik sloeg aan het Googelen en vond de site wormenhotel.nl. Op deze site staat ook een kaart met wormenhotels. Zo kwam ik erachter dat er bij ons in de buurt best al wel wat wormenhotels zijn. Bij de dichtstbijzijnde stond dat je kon mailen als je wormen wilde komen halen dus dat heb ik meteen gedaan. Een paar dagen later kon ik wormen komen halen. De kinderen en ik werden wederom enthousiast ontvangen door de eigenaar van het wormenhotel. Vol enthousiasme liet ze haar wormenhotel zien en ze vertelde dat er al vaker mensen wormen waren komen halen en dat ze er zoveel plezier van had. Met compost met heel veel wormen gingen we weer naar huis. Daar deden we de wormen meteen in hun nieuwe onderkomen.

De wormen.


Boven op de emmer met de wormen komt de derde emmer, wederom een emmer met gaten in de bodem. In deze emmer doen we nu ons groente en fruitafval ed. En nu afwachten…

Wij scheiden hier in het dorp ons GFT afval, iedereen heeft een GFT kliko. Voor ons is het dus niet perse duurzamer denk ik. Maar als je ergens woont waar het GFT in het restafval verdwijnt is dit natuurlijk een beter optie.
Je mag niet al je GFT erin gooien. Zo mag er geen gekookt eten in dat is vaak te zout en te vet en het trekt ongedierte aan. Brood is te droog en gaat te snel schimmelen. Maar afval van (ongekookte!) groente, fruit, koffiedik, (klein gemaakte) stukjes karton, eierschalen ed mogen er wel in.

Compost mengen met dode bladeren.

Naast compost ‘oogst’ je na een paar maanden ook ‘percolaat’ dat is het vocht dat in de onderste emmer terecht komt. Dit bevat heel veel voedingsstoffen voor planten! Je moet het wel sterk verdunnen voor je het aan de planten geeft, ongeveer 1:10. Anders is het te geconcentreerd en dat is dan juist weer niet goed voor je planten.
Oogsten doe je dus uit de onderste en middelste emmer. Heb je uit de middelste emmer geoogst dan word deze emmer de bovenste emmer en de bovenste emmer de middelste. Ik ben erg benieuwd of het allemaal gaat lukken met ons wormenhotel.. Het was in ieder geval al erg leuk om het te maken met de kinderen…word vervolgd

Daar staat hij dan, alleen nog een goede deksel vinden..

5 gedachten over “Wormenhotel”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s