Zelf vloeibare handzeep maken

Het stond al een tijdje op mijn ” verlanglijstje”, zelf vloeibare handzeep maken. Voorheen kochten we altijd navul flessen voor de pompjes maar dat zijn toch iedere keer weer plastic flessen. Zeker nu gaat de handzeep er toch wat sneller dan normaal doorheen dus laatst was een van onze pompjes dan toch echt leeg. Mooi moment om eindelijk zelf eens vloeibare handzeep te gaan maken!


Een tijdje terug had ik al een zak zeepvlokken bij Dille en Kamille gekocht. In een zak zit 500 gram en je hebt voor een liter handzeep maar 40 gram vlokken nodig. Je kan met 1 zak dus 12,5 liter vloeibare handzeep maken! Een zak zeepvlokken kost trouwens 9,95.

40 gram zeepvlokken is genoeg voor 1L vloeibare handzeep.

12,5 liter is een beetje veel dus we hielden het bij 1 liter. We brachten 1 liter water aan de kook en toen het kookte losten we daar de 40 gram zeepvlokken in op. Dat was echt zo gebeurd! In mum van tijd waren alle vlokken opgelost. Toen moesten we de zeep een nachtje laten staan zodat het kon afkoelen en indikken. Want toen de vlokken net opgelost waren was het nog heel erg dun.

In de pan en roeren maar!

De volgende dag leek het dan juist weer heel erg dik! Het leek wel een soort gel! Maar even met de staafmixer erdoor en het werd weer wat dunner zodat we het makkelijk in een fles konden gieten. Tijdens het mixen heb ik er ook wat etherische olie in gedaan voor het geurtje. Nu ruikt onze handzeep heel subtiel naar vanille. Je kan natuurlijk zelf kiezen welke geur je wilt.

De volgende dag is het flink ingedikt.

Ik had een lege limonade fles a 750 ml goed omgespoeld en schoongemaakt en daar ging de zeep in. De rest ging in het lege pompje.
Het was echt super makkelijk om zelf te maken en het kost ook weinig tijd. Even water koken, vlokken afwegen en erbij gooien. Heel even roeren en de volgende dag even met een staafmixer erdoorheen, overgieten in een fles en klaar is Kees! Ik kan nog 11,5 liter maken dus voorlopig hoef ik geen handzeep meer te kopen!

Klaar!

2 gedachten over “Zelf vloeibare handzeep maken”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s