Goede voornemens

Goede voornemens, eigenlijk doe ik er nooit aan, als ik me iets in mijn hoofd haal dan begin ik daar gewoon mee ongeacht de datum. Zo ook mijn zoektocht naar duurzaamheid, ik weet niet precies wanneer ik ermee begonnen ben, ergens eind vorig jaar.. haha dat klinkt nu heel ver weg maar ik bedoel natuurlijk 2019. Ergens eind oktober besloot ik mijn zoektocht te delen in de hoop zo anderen te inspireren want:

We don’t need a handful of people doing zero waste perfectly. We need millions of people doing it imperfectly.
Anne-Marie Bonneau.

Voor kerst kreeg ik oa de ‘zero waste kalender’. Op deze kalender staan 366 tips voor het hele gezin om het afval en je ecologische voet afdruk te beperken. Ik ben erg benieuwd naar de tips en tricks die erin staan en ik ga er ongetwijfeld veel van leren en de nodige dingen van toepassen.
Want een van mijn goede voornemens is dus ons afval zoveel mogelijk verminderen. Daar heb ik de afgelopen tijd al wat veranderingen voor gemaakt. Zie mijn vorige blog.

Een ander ‘goed voornemen’ is vaker zwerfafval opruimen. Mijn jongste kreeg voor kerst oa een grijparm die hij zelf in elkaar moest zetten. Dat had hij natuurlijk zo gefixt. En dan wil je ‘m natuurlijk ook meteen gebruiken. Toen we op tweede kerstdag even een frisse neus gingen halen in het park nam hij dus z’n grijparm mee en een tas. In no-time had hij een hele tas vol zwerfafval bij elkaar gegrepen.

Van m’n werk had ik een cadeaubon gekregen van een grote webwinkel. Daar heb ik oa twee grijparmen van besteld. En vandaag hebben we die meteen even getest. We moesten even verderop in het dorp even iets brengen en we namen onze grijparmen en een emmer mee. Er lag nog heel veel vuurwerk dus we hadden op het kleine stukje heen en weer 2 emmers vol. De emmers hebben we onderweg in de ondergrondse containers waar we toch langs liepen geleegd. Kleine moeite toch? En het was nog best leuk om te doen ook!

Verder wil ik dit jaar minder dingen kopen, consuminderen. In de top 10 van dingen met het grootste milieu-impact staat namelijk ‘spullen’. We kopen met z’n allen ontzettend veel spullen. Ik wil daar dus bewuster mee omgaan, niet zomaar meer iets kopen maar daar eerst goed over nadenken, heb ik dit echt nodig, ga ik hier echt iets mee doen…. Niet meer die goedkope winkel waar je werkelijk van alles kan kopen inlopen en er vervolgens met allerlei zooi weer uit komen. Vaak kocht ik toch allerlei dingen ‘voor de leuk’. Zo heb ik (om maar een voorbeeldje te geven) ontzettend veel stickers, papier, stempels, washi tape enz enz voor m’n journal. Ik mag van mezelf dit jaar geen nieuwe journal spullen meer kopen, ik heb immers meer dan genoeg!

Bron: CE.nl

En ik wil proberen minder vlees te eten, vlees eten staat nl op nr 2 van de top 10 die hierboven staat. Nou zijn wij sowieso al geen grote vlees eters. Ik hou bijvoorbeeld echt niet van zo’n grote lap vlees op mijn bord. Biefstuk daar doe je mij geen plezier mee. Wij eten voornamelijk veel kip. Van alle vleessoorten heeft kip de laagste klimaatbelasting. (bron: milieucentraal.nl) Maar ik wil dus proberen wat vaker vegetarisch te eten want vlees heeft gewoon een heel grote impact!
Vegan is helemaal het hoogst haalbare als het het milieu betreft. Maar iedereen die ons gezin kent weet dat dat voor ons gezin geen optie is. Die discussie wil ik dan ook niet voeren, dat gaan we niet doen! PUNT.

Het zijn allemaal misschien maar kleine veranderingen maar:

Alle kleine beetjes helpen!

Ook in 2020 blijf ik mijn zoektocht delen. Het zijn misschien maar kleine veranderingen die we maken maar hoe meer mensen kleine veranderingen maken hoe groter de impact!

Hebben jullie nog goede voornemens voor 2020? Ik hoor ze graag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s